Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 30 września 2020 imieniny: Zofii, Honoriusza | DZIEŃ CHŁOPAKA

Już niedługo

Nigdzie się nie wybieraj... Siedź spokojnie w domu i oglądaj telewizję, albo czytaj książki :)
Dodaj wydarzenie
Zobacz wszystkie

Reklama

Zielony wolontariat. Poczuj chemię do bycia Eko

Elżbieta Zając Szkoła Podstawowa nr 1 w Radzyniu Podl.   
czwartek, 05 grudnia 2019 07:00

Zdjęcie grupowe uczniówW październiku br. został ogłoszony konkurs dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym: „Zielony wolontariat. Poczuj chemię do bycia Eko”.

Zorganizował go Dziennik Wschodni i Patron Konkursu Grupa Azoty Zakłady Azotowe „Puławy” SA., a organizacyjnym i merytorycznym wsparciem naboru zajęły się Teresa Misiuk, Lubelski Kurator Oświaty oraz Ewa Piasecka zastępca dyrektora Poleskiego Parku Narodowego. Do udziału zaproszono szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, domy kultury i biblioteki z województwa lubelskiego.

Celem konkursu było kształtowanie postaw i świadomości obywatelskiej w zakresie ochrony środowiska; aktywna i kreatywna promocja idei proekologicznych, zarówno w środowisku osób zaangażowanych w ochronę środowiska jak i poza nim; wdrażanie idei ochrony środowiska na szczeblu lokalnym, w tym także wsparcie już wcześniej prowadzonych działań. Na konkurs wpłynęło wiele projektów, spośród których jury wybrało i nagrodziło 12 najlepszych – jak stwierdzono: realnych, świetnie zaplanowanych i dobrze udokumentowanych. Wśród nich znalazł się również projekt edukacyjny Szkoły Podstawowej nr 1 im. Bohaterów Powstania Styczniowego w Radzyniu Podlaskim: „JESTEŚMY EKO – WIEM, ROZUMIEM, TWORZĘ” napisany przez Agnieszkę Kot i Elżbietę Zając.

Realizacja projektu ekologicznego odbyła się 6.11 – 25.11.2019r. Miała na celu zwiększenie świadomości ekologicznej naszych uczniów, a poprzez ich działania również mieszkańców naszego miasta. Oparta została na innowacji pedagogicznej prowadzonej w grupie świetlicowej: „WIEM, ROZUMIEM, TWORZĘ”. W programie przewidziano różnego rodzaju akcje, które zrealizowano zgodnie z harmonogramem.

  1. Zajęcia świetlicowe pt. „Działalność człowieka źle wpływa na środowisko”. Aktywizująca metoda pracy w postaci „drzewka decyzyjnego” pozwoliła uczniom samodzielnie, twórczo analizować postawiony przed nimi problem i świadomie wyciągnąć wnioski. Dzieci podjęły decyzję: BĘDZIEMY DBAĆ O ŚRODOWISKO I NAMAWIAĆ DO TEGO INNYCH! Przygotowano gazetkę o tematyce zdrowotnej i ekologicznej „Jesteśmy EKO”.
  2. Stragan owocowo – warzywny. W Dniu Zdrowego Śniadania (8.11) zorganizowano zajęcia o tematyce zdrowotnej. Przeprowadzone je w klasach I. Miały one na celu przygotowanie uczniów do zabawy. Na stoisku przygotowano zioła, warzywa i owoce z całego świata. Każde dziecko rozpoznawało je po smaku, zapachu, dotyku lub poprzez zagadkę. Na zakończenie uczniowie otrzymali jabłka i banany na drugie śniadanie.
  3. Warsztaty kulinarne. 14 listopada odbyła się nietypowa lekcja w stołówce szkolnej. Uczestniczyli w niej uczniowie klas II. Podczas warsztatów dzieci obejrzały prezentację przygotowaną przez dietetyk Justynę Wójtowicz (Natur Hause), którą zaprezentowała jej asystentka – Oktawia Bloch. Następnie uczniowie samodzielnie przygotowali pyszne i zdrowe kanapki, które spożyli wspólnie z klasą podczas przerwy śniadaniowej. Od sponsorów otrzymali dodatkowo jogurty i soczki. Zaproszony kucharz – Michał Kiewel z Gryzli Bar, zaproponował dzieciom wykonanie zdrowych słodyczy. Były to tzw. „energetyczne kulki mocy” z różnego rodzaju bakalii, daktyli, kakao i mleka w proszku. Wszyscy uczniowie z radością wykonywali zadania kulinarne i z satysfakcją opowiadali rodzicom o przygotowanych kanapkach i kulkach. Na koniec dzieci otrzymały dyplomy super kucharzy - specjalistów od zdrowych dań.
  4. Ulotki. Uczniowie klas III i V wykonali plakaty o tematyce ekologicznej i zdrowotnej, które zostały wykorzystane do przygotowania ulotek propagujących ekologiczne postawy. Na koniec akcji ubrani na zielono wolontariusze rozdawali społeczności szkolnej ulotki zachęcające do „bycia Eko”. Wszystkie prace zostały zaprezentowane rodzicom i uczniom jako gazetka na holu głównym szkoły.

Reporterzy Dziennika Wschodniego odwiedzili nas w trakcie realizacji projektu. Liczyli na kreatywność i zaangażowanie młodych ludzi. Nie zawiedli się. Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w tym konkursie. Warto było zachęcić uczniów do działania, by mogli przekonać się, że ich głos tak bardzo się liczy. Mamy nadzieję, że projekt spodobał się nie tylko im, ale także rodzicom i innym nauczycielom. Jesteśmy świadomi, że kosztowało nas to wiele pracy i zaangażowania, ale efekty przerosły nasze oczekiwania. Za wszelką pomoc i współpracę w realizacji projektu dziękujemy zaproszonym gościom, nauczycielom: Alicji Kłos, Ilonie Oworuszko – Litwiniec, Patrykowi Śmiecińskiemu oraz sponsorom:

Spółdzielnia Mleczarska SPOMLEK

Firma Bakoma Sp. z o. o.

Piekarnia Stary Piekarz Wola Osowińska

Hurtownia Owoców i Warzyw p. Grzegorza Fryca

Zbigniew Załeski – firma UZIMEX

Gryzli Bar

191204-sp1-01191204-sp1-02191204-sp1-03191204-sp1-04191204-sp1-05191204-sp1-06191204-sp1-07191204-sp1-08191204-sp1-09191204-sp1-10191204-sp1-11191204-sp1-12191204-sp1-13191204-sp1-14191204-sp1-15191204-sp1-16191204-sp1-17191204-sp1-18191204-sp1-19191204-sp1-20191204-sp1-21191204-sp1-22191204-sp1-23191204-sp1-24191204-sp1-25191204-sp1-26191204-sp1-27191204-sp1-28191204-sp1-29191204-sp1-30191204-sp1-31191204-sp1-32191204-sp1-33191204-sp1-34191204-sp1-35191204-sp1-36191204-sp1-37191204-sp1-38191204-sp1-39191204-sp1-40

 

Komentarze  

 
#1 RE: Zielony wolontariat. Poczuj chemię do bycia Ekokinga75 2019-12-05 22:46
Youtube raport NiK o, chemii
W jedzeniu. Marcin Bustowski
Može to
Was obudzi!
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.