Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 29 marca 2024 imieniny: Wiktoryny, Eustachego | Jutro zmiana czasu na letni

Uczeń z ZSP zajął III miejsce w konkursie "Kelner z klasą"

Michał Maliszewski   
czwartek, 02 marca 2017 07:00

Podczas konkursu28 lutego w Łukowie odbył się Konkurs "Kelner z klasą 2017" zorganizowany przez Zespół Szkół Nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łukowie oraz Stowarzyszenie Kelnerów Polskich.

W rywalizacji brało udział 5 szkół, a Technikum Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim reprezentowali: Karol Łuba i Bartłomiej Lubczuk (uczniowie kl.3 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych) oraz Michał Sznura  (kl.2 w zawodzie technik hotelarstwa), opiekunami były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Elżbieta Stasiowska, Agnieszka Śledź i Anna Matejek.

Pierwszą konkurencją była próba zręcznościowa na czas i polegała na slalomie z filiżanką herbaty.

Następnym etapem konkursu było nakrycie stołu dla dwóch gości zgodnie z menu.

Trzecią konkurencją był serwis francuski dania zasadniczego, czyli serwowanie przez kelnera potrawy z półmiska na talerz konsumenta. Należy podkreślić, że jest to rodzaj obsługi konsumenta wymagający dużych zdolności kelnerskich.

W przerwie przed finałem odbył się pokaz kelnerski- flambirowanie owoców, czyli bardzo efektowne przygotowywanie i podawanie płonących deserów. Bartłomiej Lubczuk na ochotnika zaprezentował swoje umiejętności w tym zakresie.

Konkurencją finałową było serwowanie wina czerwonego dla grupy gości.

Konkurs miał na celu wybranie najlepszych młodych kelnerów w regionie, dlatego tym bardziej nam miło, że w tym gronie znalazł się uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim- Karol Łuba, który zajął III miejsce.

Nauka zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych w naszej szkole daje możliwość rozwijania talentów kulinarnych, czego dowodem są liczne nagrody w praktycznych konkursach gastronomicznych, ale także pozwala zdobyć kwalifikacje z zakresu obsługi konsumenta, co pokazał Karol Łuba. Uczniowie Gastronomii ZSP w Radzyniu Podlaskim mogą w trakcie nauki kształtować umiejętności baristy, kelnera, barmana oraz rozwijać dodatkowe zdolności jak carving czy florystyka. Jak widać technik żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowym zawodem dającym duże możliwości pracy na różnych stanowiskach i nie ogranicza się tylko do gotowania na kuchni.

170301-konkurs-001170301-konkurs-002170301-konkurs-003170301-konkurs-004170301-konkurs-005170301-konkurs-006170301-konkurs-007170301-konkurs-008

 

Komentarze  

 
#1 RE: Uczeń z ZSP zajął III miejsce w konkursie "Kelner z klasą"Radzyniak1970 2017-03-02 08:46
ZSP trzyma wysoki poziom -gratulacje dla naszych uczniów!
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Rura
sobota, 16 marca 2024
firanki
firanki
poniedziałek, 25 marca 2024