Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 20 kwietnia 2024 imieniny: Agnieszki, Czesława

Reklama

Kokosanki

Ania   
piątek, 12 grudnia 2008 01:00

SKŁADNIKI

 

CIASTO BISZKOPTOWE

1,5 SZKLANKI MĄKI
1 SZKLANKA CUKRU KRYSZTAŁU
8 JAJEK
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA  

POLEWA

1 KOSTKA MARGARYNY "KASIA"
1,5 SZKLANKI CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
3 ŁYŻKI KAKAO
5 ŁYŻEK WODY
30-40 DAG WIÓRKÓW KOKOSOWYCH

 

PRZEPIS NA CIASTO BISZKOPTOWE

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ubitą pianę z białek. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wszystko wymieszać.  Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu pokroić w kostkę.

 

PRZEPIS NA POLEWĘ

Rozpuścić margarynę z wodą na małym ogniu. Dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Gotować 3 minuty na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać.

 

WYKONANIE

 

Kostki biszkoptowe najpierw delikatnie za pomocą widelca obtoczyć w ciepłej polewie a później w wiórkach kokosowych.