Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 25 kwietnia 2024 imieniny: Marka, Jarosława

Reklama

Dietetyczne ciasto z brzoskwiniami

Anna Kowalczyk   
piątek, 12 grudnia 2008 01:00

Spód ciasta robimy wg uznania mogą to być herbatniki, biszkopty lub upieczony cienki biszkopt.


MUS BRZOSKWINIOWY:


2 puszki brzoskwiń miksujemy w malakserze i dodajemy wyciśnięty sok z 1 cytryny. Następnie dodajemy 1 dużą żelatynę rozpuszczoną w ¾ szkl gorącej wody i wszystko miksujemy ok. 3 min. Gdy masa zaczyna gęstnieć wylewany na przygotowany wcześniej spód.


MUS JOGURTOWY:


1 litr jogurtu naturalnego miksujemy z 1 łyżką cukru pudru i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny, następnie dodajemy 30g żelatyny rozpuszczonej w ½ szkl gorącej wody, miksujemy i tężejące wylewamy na mus brzoskwiniowy.


Ciasto możemy udekorować owocami i zalać galaretką, posypać wiórkami czekoladowymi, kakao , zetrzeć na tarce herbatniki lub biszkopty.

 

Komentarze  

 
#1 polka 2009-02-02 18:38
jak ciasto moze byc dietetyczne?????????? :lol:
 
 
#2 Guest 2009-06-01 16:21
to ciasto nie jest dietetetyczne :s
 
 
#3 Guest 2009-06-01 16:59
Myślę ze ciast samo w sobie nie zawiera zbyt duzo kalorii ,nie jest tez ciężko strawne ,a napewno smaczne
 
 
#4 Guest 2009-06-01 18:39
Podam dobry przepis na ciasto ktore wypóbowałm przed chwilą tzn.właśnie wyjęlam z piekarnika jest pachnie przepysznie i ładnie wyroslo :

A mainowicie :
Skladniki :
1,5 szklanki tortowej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
6 jaj
1 margaryna
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 aromat cytrynowy
2 łyżki octu
6 łyżek oleju
Sposob wykonania:
rozpuścić margarynę -ostudzić
Odzielamy żółtka od białek ,żótka ubijamy z cukrem dodajemy do margaryny ;ubijamy dodajemy pozstałe skladniki i mieszmy mikserem,ubijamy bialko na sztywno dodajemy do całości przekładamy do formy pieczemy w temeraturze 180 stopni -godzinkę smacznego radzę czym predzej wypóbować ,z tym ciastem niejeden pan sobie poradzi może własnie przygotować swojej żonie niespodziankę ciasto zawsze się udaje smacznego!polecam.
 
 
#5 a\'propos powyższego przepisums 2009-06-01 21:05
myślę, że powinien na stałe zagościć na stronie, nie tylko jako komentarz do artykułu :-) Jak go nazwiemy? no i oczywiście proszę o podanie autora
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.