Anna Kowalczyk |
piątek, 02 stycznia 2009 01:00 |
CIASTO 10 JAJ (9 ŻÓŁTEK I 1 CAŁE) 3 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 ŁYŻKA MASŁA ½ KG MĄKI
Zagnieść ciasto, mąki ma być tyle, żeby ciasto było jak na pierogi. Ciasto ubijać wałkiem ok. 20 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Upiec 12 - 15 placków. Ciasto podzielić na porcje przed przykryciem ściereczką. Każdą część rozwałkować cienko na małe placki, wielkości spodu od tortownicy. Każdy placek piec 7 - 10 min. w 180 st. Po upieczeniu placki zawinąć w folie i pozostawić na 5 do 7 dni w suchym miejscu. MASA 6 JAJ 1 SZKL CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 2 KOSTKI MASŁA 2 MARGARYNY KASIA 3 ŁYŻKI KAKAO 2 CZEKOLADY GORZKIE KIELISZEK SPIRYTUSU
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze, dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao i spirytus dokładnie połączyć. Masło i margarynę utrzeć na puch, dodać po łyżce masy jajecznej. Do masy można dodać posiekane orzechy włoskie. Każdy placek przekładać masą dokładnie przyciskając, placki łamią się i razem z masą tworzą jedna całość. Tort odstawić na ok 2 dni, żeby placki zmiękły. |