FAWORKI |
Anna Kowalczyk | |||
piątek, 21 stycznia 2011 12:43 | |||
10 żółtek 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 1 łyżka masła ok 60 dkg mąki 50 ml spirytusu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto ok 10 min. Następnie posypujemy deseczkę mąką i wybujamy ciasto wałkiem ok 10 min kilkakrotnie składając. Dzielimy ciasto na mniejsze porcje i cieniutko wałkujemy. Placek kroimy w paski o długości 12-13 cm oraz 3 cm szerokości. W każdym pasku zrobić nacięcie i jeden koniec przełożyć przez otwór i układać na suchej ściereczce.Faworki smażyć w rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor, wyjmować na ręcznik papierowy aby osączyć z tłuszczu. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
|