Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 20 kwietnia 2024 imieniny: Agnieszki, Czesława

Reklama

Rozkład jazdy autobusówOgłoszeniaImprezy i wydarzeniaCeny paliw

FAWORKI

Anna Kowalczyk   
piątek, 21 stycznia 2011 12:43

FaworkiSkładniki:

10 żółtek

3 łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka cukru pudru

szczypta soli

1 łyżka masła

ok 60 dkg mąki

50 ml spirytusu

tłuszcz do smażenia

cukier puder do posypania

Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto ok 10 min. Następnie posypujemy deseczkę mąką i wybujamy ciasto wałkiem ok 10 min kilkakrotnie składając. Dzielimy ciasto na mniejsze porcje i cieniutko wałkujemy. Placek kroimy w paski o długości 12-13 cm oraz 3 cm szerokości. W każdym pasku zrobić nacięcie i jeden koniec przełożyć przez otwór i układać na suchej ściereczce.Faworki smażyć w rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor, wyjmować na ręcznik papierowy aby osączyć z tłuszczu. Zimne oprószyć cukrem pudrem.