1/2 KG MALIN BISZKOPT
5 JAJ 1/2 SZKLANKI CUKRU 1 SZKLANKA MĄKI 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA 1 ŁYCZEŻKA OCTU
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do momentu , aż cukier zupełnie się rozpuści. Następnie dodać żółtka połączone z octem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy. Wykładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 30 min. BITA ŚMIETANA
1/2 LITRA ŚMIETANKI 30% 2 ŚMIETAN-FIX 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU 1 ŁYŻKA ŻELATYNY
Żelatynę rozpuścić w 1/5 szkl. wrzącej wody i odstawić aby ostygła. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, to wszystko dokładnie ubijamy (śmietanka powinna potroić swoją objętość). Do ubitej śmietanki dodajemy przestygniętą żelatynę i dokładnie miksujemy.
WYKONANIE CIASTA:
Zimny biszkopt należy przekroić na 2 równe krążki (krążki biszkoptowe można nasączyć ponczem wg uznania). Na biszkopt wykładamy połowę bitej śmietany i układamy dosyć gęsto maliny, wtykając je dosyć mocno w śmietanę. Przykrywamy to drugim krążkiem biszkoptowym, wykładamy drugą cześć ubitej śmietany i układamy maliny, ale w ten sposób, aby 2/3 wysokości maliny wystawała ponad śmietanę. Wierzchnią warstwę malin możemy delikatnie polać tężejącą czerwoną galaretką, wtedy maliny zachowają świeży i apetyczny wygląd na dłużej. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu nie dłużej niż 24 godz.
|