Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 20 kwietnia 2024 imieniny: Agnieszki, Czesława

Reklama

Ciasto z malinami i bitą śmietaną

1/2 KG MALIN
BISZKOPT

5 JAJ
1/2 SZKLANKI CUKRU
1 SZKLANKA MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYCZEŻKA OCTU

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do momentu , aż cukier zupełnie się rozpuści. Następnie dodać żółtka połączone z octem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy. Wykładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 30 min.


BITA ŚMIETANA

1/2 LITRA ŚMIETANKI 30%
2 ŚMIETAN-FIX
1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
1 ŁYŻKA ŻELATYNY

Żelatynę rozpuścić w 1/5 szkl. wrzącej wody i odstawić aby ostygła. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, to wszystko dokładnie ubijamy (śmietanka powinna potroić swoją objętość). Do ubitej śmietanki dodajemy przestygniętą żelatynę i dokładnie miksujemy.


WYKONANIE CIASTA:

Zimny biszkopt należy przekroić na 2 równe krążki (krążki biszkoptowe można nasączyć ponczem wg uznania). Na biszkopt wykładamy połowę bitej śmietany i układamy dosyć gęsto maliny, wtykając je dosyć mocno w śmietanę. Przykrywamy to drugim krążkiem biszkoptowym, wykładamy drugą cześć ubitej śmietany i układamy maliny, ale w ten sposób, aby 2/3 wysokości maliny wystawała ponad śmietanę. Wierzchnią warstwę malin możemy delikatnie polać tężejącą czerwoną galaretką, wtedy maliny zachowają świeży i apetyczny wygląd na dłużej. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu nie dłużej niż 24 godz.