Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 28 marca 2024 imieniny: Anieli, Jana

Reklama

Sernik Ani

CIASTO PÓŁKRUCHE

3 SZKL. MĄKI
1 MARGARYNA "KASIA""
1/3 KOSTKI SMALCU
4 ŻÓŁTKA
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYŻKA ŚMIETANY 18%
1/2 SZKL. CUKRU PUDRU
1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY 

Wszystkie składniki łączymy (najlepszym sposobem na połączenie składników, jest tłuczek do ziemniaków), następnie dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3) i odstawiamy na 2 godz. do chłodziarki. Większą cześć ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i zapiekamy na złoty kolor, studzimy.


MASA SEROWA

1/2 KOSTKI MARGARYNY "KASIA"
1/2 SZKL. CUKRU PUDRU
10 ŻÓŁTEK
1 KG TWAROGU
1 SZKL. MLEKA
1 SERNIX
4 ŁYŻKI KASZY MANNEJ
14 BIAŁEK
1 SZKL. CUKRU KRYSZTAŁU
2 OP. CUKRU WANILINOWEGO 

Margarynę, cukier puder i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce 2-krotnie przekręconego twarogu. Do masy twarogowej dodajemy następnie mleko, sernix i kasze manną, ucieramy wszystko razem ok. 5 min. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym (w pianie nie powinno wyczuwać się kryształków cukru), tak ubitą pianę delikatnie łączymy drewnianą łyżką z masą serowa. Gotową masę wykładamy na podpieczony blat ciasta kruchego, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą cześć ciasta i pieczemy. Piec należy w temp. 170 stopni, ok. 70 min.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.