Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 23 kwietnia 2024 imieniny: Jerzego, Wojciecha

Reklama

Grzybki

SKŁADNIKI

3 SZKL. MĄKI
1 MARGARYNA KASIA
1 SZKL. ŚMIETANY 18%

Wszystkie składniki zagniatamy i odstawiamy na 1 godz. do chłodziarki. Następnie cienko rozwałkowujemy i wyklejamy ciastem zewnętrzną stronę foremki na babeczki, taką samą foremką wykrawamy spód grzybka i robimy na środku otwór np.: od buteleczki po aromacie. Nóżki wykonujemy z cieniutko rozwałkowanego ciasta, wykrawamy z niego prostokąt o wymiarach 1,5 cm x 3 cm, delikatnie smarujemy powidłami ze śliwek i zwijamy w rulonik. Jedną końcówkę nóżki zanurzamy delikatnie w białku a następnie oprószamy makiem. Tak przygotowane części grzybków pieczemy na złoty kolor w temp. 190st. C ok. 15 min.


MASA

1/2 L MLEKA
1 BUDYŃ WANILIOWY NA 3/4 L MLEKA
2 ŻÓŁTKA
1 ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ
3 ŁYŻKI CUKRU
1 CUKIER WANILINOWY
2/3 KOSTKI MARG. KASIA
1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY 

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym (1,5 szkl.), następnie dodać zawiesinę przygotowaną z żółtek, mąki pszennej, budyniu i pozostałego mleka. Gotować na wolniutkim ogniu ok. 7 min, cały czas intensywnie mieszając. Tak przygotowany i wystudzony budyń dodajemy po łyżce do rozkręconej margaryny. Na koniec dodajemy sok z cytryny.


SKŁADANIE GRZYBKÓW

Do wewnętrznej strony foremki z ciasta nakładamy łyżkę masy budyniowej, następnie przykrywamy spodem i wkładamy nóżkę grzybka. Po złożeniu grzybków kapelusze polewamy polewą czekoladową.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.