Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 12 sierpnia 2020 imieniny: Klara, Lech, Julian

Reklama

Rozkład jazdy autobusów Ogłoszenia Imprezy i wydarzenia Ceny paliw

Na skróty

Pieczarki w piwie

SKŁADNIKI

20 NIEDUŻYCH PIECZAREK
3 LISTKI LAUROWE
KOPEREK
10 ZIAREN PIEPRZU
1 SZKLANKA OLEJU

CIASTO

1/2 SZKLANKI PIWA
2 JAJKA
25 DAG MĄKI
1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
SÓL


WYKONANIE

Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem, dodać masło, wymieszać. W garnku zagotować wodę, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty i koperek, gotować kilka minut, dodać grzyby i razem gotować jeszcze 5 minut. Grzyby wyjąć, obsuszyć. W rondlu rozgrzać olej, każdy grzyb moczyć w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor, wykładać na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. Podawać na gorąco.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.