Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 12 sierpnia 2020 imieniny: Klara, Lech, Julian

Reklama

Rozkład jazdy autobusów Ogłoszenia Imprezy i wydarzenia Ceny paliw

Na skróty

Gotuj z Anią

Kolacyjka walentynkowa - instruktaż dla opornych

Zbigniew Smółko   
poniedziałek, 14 lutego 2011 02:00

WalentynkiGuy de Maupassant, zapytywany dlaczego w ogóle para się pisarstwem, odpowiadał bez skrępowania: piszę po to, by podobać się damom.

Żeby skutecznie za pomocą literek uwodzić, trzeba jednak mieć talent co najmniej taki, jak miał autor „Historii pewnego życia". Tedy, chłopaki, powiadam wam: łatwiej zbałamucić gotując.

Oczywiście można podjąć próby i uwodzić słowno-kulinarnie: niesłychanie skuteczne są frazy typu: „Kochanie, pozwól że pozmywam", „Zostaw, ja wyniosę śmieci", „Ostrożnie, bo sobie zepsujesz paznokcie!" Wbrew pozorom słynny punkt G nie znajduje się u kobiet na pasku karty kredytowej, ale w obszarach mózgu odpowiedzialnych za odbieranie werbalnych głasków.

A żeby słodka kolacyjka płynnie przeszła w regenerujące śniadanie, warto odpowiednio dobrać menu. Zapraszam na przystawkę z awokado, szparagi, i sałatkę ze starannie dobranych owoców.

 

Golonka z Naczelnym

Zbigniew Smółko   
wtorek, 25 stycznia 2011 20:35

Golonka...Najpierw zaproś kumpli na sobotę.

Najlepiej trzech, bo świnia ma cztery nogi. Mecz do oglądania wybierz starannie. Umówiłem się z kolegą, bo kolega jest od tego, że wypada czasem spotkać się z nim… - nucisz za Waglewskim, bo już wiesz, że to będzie dobry wieczór, więc kuchnia też musi być dobrze dobrana. Dla facetów po prostu.

1. Golonki kup już w piątek. Bardziej duże niż średnie, chyba, że ci się do bagażnika Forda Ka nie zmieszczą, ale to wtedy i tak przepis nie dla ciebie.

2. Potrzebne będą: ziarna jałowca, pieprz ziołowy, sól, czosnek, cebula i piwo. Może nawet kilka.

 

FAWORKI

Anna Kowalczyk   
piątek, 21 stycznia 2011 12:43

FaworkiSkładniki:

10 żółtek

3 łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka cukru pudru

szczypta soli

1 łyżka masła

ok 60 dkg mąki

50 ml spirytusu

tłuszcz do smażenia

cukier puder do posypania

 

Nalewka farmaceutów

Zbigniew Smółko   
wtorek, 18 stycznia 2011 01:00

Nalewka farmaceutówJeżeli ma być miło

Bo tego pewnie wszyscy chcą

To jeśli mam być szczery

A ja od dzisiaj chcę być szczery To trzeba...

(Lech Janerka)

... odpocząć od polityki i zrobić coś pysznego do picia. Nalewkę farmaceutów na przykład. Jest ci bowiem ona zarazem słodka jak poseł Rębek i kwaskowata jak uśmiech burmistrza Kowalczyka a chitrości receptury by się Piekutowski nie powstydził. Tedy do dzieła!

Potrzebować będziemy: kilograma cytryn, 60 dkg cukru, litra mleka i litra tęgiego spirytusu. Brzmi podejrzanie? Spoko, na pewno będzie dobrze. Cytryny obieramy ze skórki, usuwając z nich też albedo (to te białe). Kroimy w plasterki, oddzielamy pestki i wrzucamy do słoja. Dosypujemy cukier. Po czym wlewamy mleko – zwykłe, krowięce, najlepiej świeże, ale może być ze sklepu. A na koniec litr spirytusu. Jest to jedyna nalewka, do której używa się ćmagi o mocy 96%, we wszystkich innych normą jest paliwo o mocy ok. 60 ,,koników”. A teraz zrobi się paskudnie.

 

KUKUŁKA

Anna Kowalczyk   
sobota, 15 stycznia 2011 01:00

Kukułka1. Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj

2. Upiec jasny biszkopt z 3 jaj

3. Masa czekoladowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1/3 szklanki cukru, 3 czekolady gorzkie, 3 łyżki wody- wszystko na wolnym ogniu rozpuścić i po zdjęciu z ognia dodać 1/3 szklanki wódki, wszystko połączyć i odstawić do przestygnięcia.

4. Masa śmietanowa: 1 l śmietanki 30%, 4 opakowania śmietan fix, 1 łyżka cukru pudru- wszystko ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodać 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody (dodajemy gdy żelatyna jest już zimna i delikatnie zaczyna tężeć) dokładnie miksujemy.

 

Grzaniec

Anna Kowalczyk   
sobota, 04 grudnia 2010 01:00

SKŁADNIKI:

1 wino półwytrawne (0,7 l)

3 łyżki miodu naturalnego

6 szt goździków

1 laska cynamonu

5 plastrów pomarańczy

1 łyżka cukru

WYKONANIE

Wszystkie składniki delikatnie, na bardzo małym ogniu ogrzać,(nie gotować) do momentu aż będzie gorące i podawać w glinianych dzbanuszkach.

 

Sałatka z pierożkami tortellini

Anna Kowalczyk   
sobota, 04 grudnia 2010 01:00

SKŁADNIKI:

1 op. pierożków tortellini

1 por

1 puszka ananasów

200g szynki

1 puszka kukurydzy

1 pęczek koperku majonez

jogurt naturalny

 

WYKONANIE:

Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, por pokroić w kostkę i sparzyć gorącą wodą. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę,koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i jogurtem,doprawić do smaku. Jeśli ktoś lubi to do sałatki można dodać sos tzazyki.

 

Sernik jogurtowy

Anna Kowalczyk   
piątek, 05 listopada 2010 00:00

SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie biszkoptów

- 2 duże jogurty naturalne

- 4 jajka

- 2/3 szklanki cukru

- 2 budynie śmietankowe po 50g

- 1/3 szkl oleju

WYKONANIE: Żółtka utrzeć z częścią cukru, dodać jogurty, budynie, olej i dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubite białka z drugą częścią cukru i bardzo delikatnie połączyć z masą. Na spód średniej tortownicy ułożyć biszkopty i delikatnie wyłożyć masę. Piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni Celcjusza.

 

Ciasto dla niespodziewanych gości

Anna Kowalczyk   
piątek, 05 listopada 2010 00:00

SKŁADNIKI:

- 2 szkl mąki

- 3 jajka

- 1/2 słoiczka dżemu śliwkowego

- 2/3 szkl cukru

- 1 szkl mleka

- 1/2 szkl oleju

- cukier wanilinowy

- po 1 łyżeczce sody, cynamonu, kakao

WYKONANIE: Wszystkie składniki miksujemy około 5 minut, następnie zawartość wykładamy do średniej wielkości tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

 

Słodki kąsek

Anna Kowalczyk   
piątek, 05 listopada 2010 00:00

SKŁADNIKI:

- 5 ugotowanych żółtek

- 1 szkl cukru pudru

- 1 duże masło roślinne w kubku (500g)

- ok. 1 kg mąki typ 450

WYKONANIE:

Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Formować cienkie wałki i kroić w "kopytka", następnie piec na złoty kolor. Gorące "kopytka" obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z kakao.

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 8