Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 29 marca 2024 imieniny: Wiktoryny, Eustachego | Jutro zmiana czasu na letni

Reklama

Gotuj z Anią

Grzybki

SKŁADNIKI

3 SZKL. MĄKI
1 MARGARYNA KASIA
1 SZKL. ŚMIETANY 18%

Wszystkie składniki zagniatamy i odstawiamy na 1 godz. do chłodziarki. Następnie cienko rozwałkowujemy i wyklejamy ciastem zewnętrzną stronę foremki na babeczki, taką samą foremką wykrawamy spód grzybka i robimy na środku otwór np.: od buteleczki po aromacie. Nóżki wykonujemy z cieniutko rozwałkowanego ciasta, wykrawamy z niego prostokąt o wymiarach 1,5 cm x 3 cm, delikatnie smarujemy powidłami ze śliwek i zwijamy w rulonik. Jedną końcówkę nóżki zanurzamy delikatnie w białku a następnie oprószamy makiem. Tak przygotowane części grzybków pieczemy na złoty kolor w temp. 190st. C ok. 15 min.


 

Sernik Ani

CIASTO PÓŁKRUCHE

3 SZKL. MĄKI
1 MARGARYNA "KASIA""
1/3 KOSTKI SMALCU
4 ŻÓŁTKA
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYŻKA ŚMIETANY 18%
1/2 SZKL. CUKRU PUDRU
1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY 

Wszystkie składniki łączymy (najlepszym sposobem na połączenie składników, jest tłuczek do ziemniaków), następnie dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3) i odstawiamy na 2 godz. do chłodziarki. Większą cześć ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i zapiekamy na złoty kolor, studzimy.


 

Ciasto z malinami i bitą śmietaną

1/2 KG MALIN
BISZKOPT

5 JAJ
1/2 SZKLANKI CUKRU
1 SZKLANKA MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYCZEŻKA OCTU

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do momentu , aż cukier zupełnie się rozpuści. Następnie dodać żółtka połączone z octem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy. Wykładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 30 min.


BITA ŚMIETANA

1/2 LITRA ŚMIETANKI 30%
2 ŚMIETAN-FIX
1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
1 ŁYŻKA ŻELATYNY

Żelatynę rozpuścić w 1/5 szkl. wrzącej wody i odstawić aby ostygła. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, to wszystko dokładnie ubijamy (śmietanka powinna potroić swoją objętość). Do ubitej śmietanki dodajemy przestygniętą żelatynę i dokładnie miksujemy.


WYKONANIE CIASTA:

Zimny biszkopt należy przekroić na 2 równe krążki (krążki biszkoptowe można nasączyć ponczem wg uznania). Na biszkopt wykładamy połowę bitej śmietany i układamy dosyć gęsto maliny, wtykając je dosyć mocno w śmietanę. Przykrywamy to drugim krążkiem biszkoptowym, wykładamy drugą cześć ubitej śmietany i układamy maliny, ale w ten sposób, aby 2/3 wysokości maliny wystawała ponad śmietanę. Wierzchnią warstwę malin możemy delikatnie polać tężejącą czerwoną galaretką, wtedy maliny zachowają świeży i apetyczny wygląd na dłużej. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu nie dłużej niż 24 godz.

 

Pieczarki w piwie

SKŁADNIKI

20 NIEDUŻYCH PIECZAREK
3 LISTKI LAUROWE
KOPEREK
10 ZIAREN PIEPRZU
1 SZKLANKA OLEJU

CIASTO

1/2 SZKLANKI PIWA
2 JAJKA
25 DAG MĄKI
1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
SÓL


WYKONANIE

Przygotować ciasto: Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem, dodać masło, wymieszać. W garnku zagotować wodę, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty i koperek, gotować kilka minut, dodać grzyby i razem gotować jeszcze 5 minut. Grzyby wyjąć, obsuszyć. W rondlu rozgrzać olej, każdy grzyb moczyć w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor, wykładać na ręcznik papierowy aby obsączyć z nadmiaru oleju. Podawać na gorąco.

 

Szczypki z kurczaka

SKŁADNIKI

1/2 KG PIERSI Z KURCZAKA
1 OPAKOWANIE WIÓREK KOKOSOWYCH
3 JAJKA
1 ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ
1 ŁYŻECZKA VEGETY
1-2 ŁYŻKI MLEKA
OLEJ


WYKONANIE

Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości paski i otaczamy w cieście przygotowanym z jaj, mąki wiórek kokosowych, mleka i Vegety. Porcje kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Szczypki najlepiej smakują z sosem czosnkowym przygotowanym wg receptury podanej przy SAŁATCE Z SOSEM CZOSNKOWYM.

 

Placki ziemniaczane z pestkami dyni

SKŁADNIKI

1 KG ZIEMNIAKÓW
2 JAJA
3 CEBULE
O,1 KG SERA ŻÓŁTEGO
100 G PESTEK DYNI
2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
OLEJ
SÓL, PIEPRZ, VEGETA


WYKONANIE

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, ser żółty ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku przyprawami. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Placki świetnie smakują z surówkami lub sosami.

 

Sałatka królewska

SKŁADNIKI

5 JAJEK 
1 POR 
15-20 DAG SZYNKI 
SELER W SŁOIKU (MAKARONIK) 
PUSZKA ANANSÓW 
15 DAG SERA ŻÓŁTEGO
PUSZKA KUKURYDZY
MAJONEZ
SÓL I PIEPRZ


WYKONANIE

Jajka ugotować i pokroić w drobną kostką. Por pokroić w plasterki, sparzyć wrzącą wodą i wycisnąć. Szynkę pokroić w drobną kostką. Seler ze słoika wycisnąć, z kukurydzy odlać sok. Ananas i ser pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy to możemy dodać do sałatki rodzynki i posiekane orzechy włoskie.

 

Sałatka z sosem czosnkowym

SKŁADNIKI

1 ŚREDNIA KAPUSTA PEKIŃSKA
1/2 PUSZKI KUKURYDZY
1/2 PUSZKI ANANASA
2 POMIDORY
150G SERA ŻÓŁTEGO
1 PIERŚ Z KURCZAKA

SOS

3 ŁYŻKI MAJONEZU
3 ŁYŻKI JOGURTU NATURALNEGO
3-5 ZĄBKÓW CZOSNKU
SÓL


WYKONANIE

Pierś z kurczaka lekko rozklepujemy, obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy. Studzimy i zimną kroimy na nieduże kawałki. Kapustę pekińską siekamy, ser żółty, ananasa i pomidory obrane ze skóry kroimy w kostkę. W salaterce układamy sałatkę warstwowo tzn. kapusta pekińska, kurczak, ananas, ser żółty, pomidory, kukurydza i polewamy sosem czosnkowym. Sos należy przygotować w następujący sposób: majonez, jogurt i rozgnieciony czosnek dokładnie łączymy i doprawiamy delikatnie solą. Sałatka ładnie wygląda posypana posiekanym koperkiem.

 

Gyros

SKŁADNIKI

1 GŁÓWKA KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
1 SŁOIK OGÓRKÓW KONSERWOWYCH 
1 PUSZKA KUKURYDZY 
1 PODWÓJNY FILET Z KURCZAKA 
4 CEBULE (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej) 
PRZYPRAWA GYROS 
MAJONEZ


WYKONANIE

Na początek drobno kroimy w kostkę ogórki, cebulę i filety . Następnie pokrojone mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, sypiemy na nie 2 łyżeczki gyrosu i smażymy (cały czas mieszając), aż do nabrania ładnego, złocistego koloru (kawałeczki mięsa powinny być lekko chrupiące na zewnątrz, i miękkie w środku). Cebulkę delikatnie podsmażamy(szklimy) lub zalewamy wrzącą wodą na 1 min i odcedzamy na sito. Kapustę pekińską siekamy wedle uznania. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy z majonezem. Sałatki nie trzeba doprawiać , ponieważ przyprawa nadaje odpowiedni smak sałatce.

 

Sałatka z sosem koniakowym

Ania   
piątek, 28 listopada 2008 11:16

200G MIESZANKI SAŁAT
50G RODZYNEK
1/2 PUSZKI MANDARYNEK W SYROPIE
1/2 PUSZKI ANANASA
1/2 PUSZKI KUKURYDZY
1 PAPRYKA
10 POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
100G PIECZONEJ PIERSI Z KURCZAKA


SOS

2 ŁYŻKI MAJONEZU
1 ŁYŻKA KETCHUPU ŁAGODNEGO
1/2 ŁYŻECZKI SOKU Z CYTRYNY
1 ŁYŻKA KONIAKU
SÓL, CUKIER, PIEPRZ BIAŁY


WYKONANIE

Składniki sosu dokładnie łączymy i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Pozostałe składniki rozdrabniamy wg własnego uznania. Sałatkę możemy podawać jednoporcjowo (fotografia powyżej), lub wieloporcjowo w salaterce polaną obficie sosem. Podajemy z białym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>

Strona 7 z 8