Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 28 listopada 2020 imieniny: Jakub, Lesław, Zdzisław

Reklama

Rozkład jazdy autobusów Ogłoszenia Imprezy i wydarzenia Ceny paliw

Na skróty

Ryba z curry

inka   
piątek, 19 marca 2010 13:42

SKŁADNIKI:

45dkg filetów rybnych (mintaj)

2 białka

3 łyżki mąki kukurydzianej

4 łyżeczki białego wina

1 duża cebula

1 puszka ananasów

1 puszka cząstek mandarynek

1/2 cytryny na sok

1 łyżeczka curry

olej do smażenia ryby, cukier, sól, pieprz czarny mielony do smaku

 

WYKONANIE:

 

Rybę pokroić na kawałki ok. 5 cm. Białka wymieszać z 2 łyżeczkami mąki, winem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Do powstałego ciasta włożyć rybę. Rybę usmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do garnka. Na patelni usmażyć grube plastry cebuli przez 1-2 minuty. Posypać curry i smażyć jeszcze ok. 1-2 minuty. Do smażonej cebuli wlać 1/2 szk. soku z ananasa i tyle samo soku z mandarynek i doprowadzić do wrzenia. 1 łyżkę maki wymieszać z sokiem z cytryny i rozprowadzić z wrzącym płynem. Powstałą mieszaniną zagęścić płyn na patelni. Dodać 3 łyżki pokrojonych w kostkę ananasów. Doprawić solą i cukrem do smaku. Dodać do usmażonej ryby i gotować ok. 2 minuty. Na samym końcu dodać 3 łyżki mandarynek. Podawać z ryżem lub makaronem.

UWAGA! Ryby można zastąpić kurczakiem.

 

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.