Komentarze
- I Sesja nowej Rady Miasta za nami
Fajne zdjęcie aczkolwiek czekamy na efekty pracy rady na rzecz miasta i wyborców, od których dostali...
- 1974 - Wybrano nowe władze powiatu
Jeśli w Polsce dalej by rządził PiS to na pewno sędzia Szmid nie uciekałby na Białoruś. Dalej ze swy...
- Kraków - I Sesja nowej Rady Miasta za nami
Kamax, zapoznaj się z przedmiarem, ale Ty jako piekarz nie powinieneś wtrącać się co mają robić. Czy...
- Mar Pol - Wybrano nowe władze powiatu
Pan JAKUB jest człowiekiem dialogu, łączy w jedność wszystkich mieszkańców, w 2019 potrafił się doga...
- adam_z1 - Wybrano nowe władze powiatu
Ale macie ból d... hahaha do waszych małych rozumków nie dociera że to nie PIS rządzi, a ludzie rząd...
- Kamx
Rogaliki babci Tereski |
Anna Matysiak | |||
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:35 | |||
1 kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 kostka smalcu, 3 żółtka, 2 jaja, 10 dkg drożdży, 1 szkl ciepłego mleka, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 2 łyżki cukru. Z drożdży, 1 łyżki mąki i cukru sporządzamy rozczyn i odstawiamy do ruszenia. Gdy rozczyn ruszy dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie bierzemy niewielką porcje ciasta wałkujemy i wycinamy okrąg, który dzielimy na 8 części- trójkątów (tak jak pizze). Każdy trójkąt cieniutko rozwałkowujemy, od szerszej strony nakładamy dżem i zwijamy ku stronie węższej. Tak przygotowane rogaliki smarujemy białkiem i obficie posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w temp 190 st C ok 25 min. Smacznego.
|