Komentarze
- Policjanci zapraszają na Dzień Otwarty w radzyński...
mogą popełnić przestępstwo i dokonać donosu na samego siebie. Wtedy też będzie oprowadzony po komend...
- pioter - Policjanci zapraszają na Dzień Otwarty w radzyński...
Co z dorosłymi , którzy pracują ?
- falconetti - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
nie pisz czegoś o czym nie masz pojecia.Robert mazurek nie chodził do technikum rybackiego w kocku!Z...
- bro51 - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Każdego dnia na stole 0.7 lytra takiego 70% eliksiru i ZUS poprowadzę lepiej niż spec Tomasz Stephan...
- Bycy - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Jezeli mowimy o firmie Plantwear to chyba przeciwko nim złozono grupowa sprawe o niewypłacanie wynag...
- radzyniak95
Forszmak z kluskami gotowanymi na parze |
Anna Matysiak (kiedyś Kowalczyk) | |||
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:18 | |||
Forszmak: 500 g pieczarek 8 ogórków konserwowych 2 czerwone papryki 2 udka z kurczaka 400 g filetu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 300 g włoszczyzny 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sól, pieprz, majeranek, Vegeta Sposób wykonania: Z udek i rozdrobnionej włoszczyzny gotujemy rosół. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojony w paski filet z kurczaka, pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki. Następnie osobno podsmażamy pokrojone pieczarki, aż płyn odparuje. Z ugotowanych udek obieramy mięso i dodajemy do rosołu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy ok. 30 min. Do dania dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. Doprawiamy do smaku. Podajemy z jasnym pieczywem lub kluskami gotowanymi na parze.
Kluski gotowane na parze: 800g mąki pszennej 500 ml mleka 40 g drożdży 2 żółtka 1 jajo 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Sól Z drożdży, cukru, połowy mleka i 1 łyżki mąki sporządzić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wybić jajo i żółtka, dodać sól, olej, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte kule parujemy w parowarze lub garnku do gotowania na parze ok. 6 min. Podajemy gorące.
|