Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 20 maja 2024 imieniny: Aleksandra, Bernardyna | 2002 - ks. Zbigniew Kiernikowski otrzymał sakrę biskupią

Reklama

Gotuj z Anią

Kotlet de volaille z ziemniakami ziołowymi i surówką z marchwi

Anna Matysiak   
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:24

Kotlety de volaille

Filet z piersi kurczaka – 600g

Mąka – 50 g

Jaja – 150g(3 szt)

Bułka tarta – 250g

Olej – 300 ml

Masło – 200g

 

Forszmak z kluskami gotowanymi na parze

Anna Matysiak (kiedyś Kowalczyk)   
poniedziałek, 10 lutego 2014 22:18

Forszmak:

500 g pieczarek

8 ogórków konserwowych

2 czerwone papryki

2 udka z kurczaka

 

Chrupiące krokieciki

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:49

Najpierw robimy ciasto naleśnikowe.

Przygotowujemy go tyle, ile ma być krokietów. Po usmażeniu każdego naleśnika kładziemy go na oddzielny talerz. Kiedy już przygotujemy wszystkie naleśniki zaczynamy robienie farszu. Potrzebna będzie nam do tego kapusta kiszona, suszone grzyby (wcześniej namoczone, odgotowane i pokrojone w kostkę) oraz cebulka cięta w plasterki. Najpierw trzeba oszklić cebulkę na oleju, potem dodawać grzyby, a na koniec kapustę. Wszystko dusić pod przykryciem, tak, aby się nie przypaliło. Teraz trzeba zawijać krokiety. Na naleśnik kładziemy około 1 łyżkę farszu i zawijamy: najpierw od dołu, potem lewa i prawa strona i od góry. Po uformowaniu krokietów przygotowujemy panierkę (taką, jak na kotlety schabowe). Maczamy krokiety w rozbitym jajku i bułce tartej, następnie podsmażamy na patelni.

 

Śledzie w świątecznej zalewie śliwkowej - śledzie "z prądem"

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:46

Składniki:

  • 60 dag suszonej śliwki
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 szkl śliwowicy (lub wódki)
  • 70 dag filetów sledziowych
  • 5 łyżek perłowych cebulek koktailowych
  • Pieprz
 

Śledziowa zapiekanka

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:46

Składniki:

  • 4 filety śledziowe (mogą  być solone ale najlepiej jeśli są świerze)
  • Przyprawa korzenna do piernika
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 30 g bułki tartej
 

Świąteczny torcik z masą orzechową

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:41

Składniki:

 

Biszkopt:

  • 10 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
 

Karp zapiekany w śmietanie

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:37

Potrawa z tych bardziej efektownych i jeszcze prostszych w wykonaniu. Tchnąca duchem Wigilii i jeśli z grzybów leśnych, tchnąca powiewem ciepłych dni....

Składniki:

  • po średniej wielkości filecie karpiowym na osobę - około 80 dag
  • dwie solidne garści grzybów - pieczarek albo kurek mrożonych, albo rydzów, albo jakichkolwiek
  • dwie średniej wielkości cebule
  • czubata łyżka masła
  • dwie łyżki oliwy
 

Pierogi z kapustą

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:32

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 8 łyżek gęstej śmietanki
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

Do mąki dodać masło i razem dobrze wymieszać, następnie dodać śmietankę oraz jajka i sól. Wyrobić jednolite ciasto. W ten sposób wyrobione ciasto wstawić na od 1,5 do 2 godzin do lodówki.

 

Miodownik świąteczny

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:29

Składniki:

  • 500 ml miodu płynnego
  • 250 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (przyprawa korzenna)
  • 250 g margaryny
 

Śledzie w sosie pomarańczowym

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:26

Składniki:

  • 60 dkg solonych filetów śledziowych (maties),
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 winne jabłko,
  • kiszony ogórek,
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 8