Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 21 października 2019 imieniny: Urszuli, Celiny, Hilarego | 2011 - zmarł ks. kan. Zbigniew Chaber, wieloletni proboszcz parafii św. Trójcy

Reklama

Rozkład jazdy autobusów Ogłoszenia Imprezy i wydarzenia Ceny paliw

Na skróty

Świąteczny torcik z masą orzechową

Małgorzata Tokarska   
sobota, 22 grudnia 2012 19:41

Składniki:

 

Biszkopt:

  • 10 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól

Masa orzechowa:

 

  • 250 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

 

  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru

Sposób przyrządzania:

 

Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, nadal ubijaj. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem dodaj do masy i wymieszaj.

Tortownicę wysmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Piecz przez 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystygnięcia, a następnie przekrój wzdłuż na 3 części.

Przygotuj masę orzechową: orzechy zetrzyj na tarce. Zalej gorącym mlekiem. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj orzechy. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj polewę czekoladową: margarynę, mleko, kakao i cukier rozpuść w garnku i gotuj przez ok. 10 min na wolnym ogniu.

Każdy biszkopt przekładaj przygotowaną masą orzechową. Na wierzch wylej polewę czekoladową.

 

Przepis przygotowała Małgorzata Tokarska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.