Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 12 sierpnia 2020 imieniny: Klara, Lech, Julian

Reklama

Rozkład jazdy autobusów Ogłoszenia Imprezy i wydarzenia Ceny paliw

Na skróty

Chlebek domowy

Anna Kowalczyk   
piątek, 13 marca 2009 14:03

Chlebek domowySKŁADNIKI:

1 KG MĄKI TYP 650
1 LITR LETNIEJ WODY
150 G OTRĄB PSZENNYCH
100 G DROŻDŻY
PO 1 ŁYŻCE SOLI I CUKRU
100G ZIAREN SŁONECZNIKA, DYNI

 

WYKONANIE:

Z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i 1 szkl. letniej wody robimy rozczyn w misce i odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy pozostałe składniki wyrabiamy ok 10 min, przekładamy do 2 blaszek keksowych i odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy 35 min, później zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze ok 20 min.

 

Komentarze  

 
#1 Zbyszek Smółko 2009-03-23 14:31
Po tytule to myślałem, że chodzi o Pana Włodka z Orląt...
Ale tak konkretnie, to od wpływem artykułu udałem się do sklepu i nabyłem maszynkę do pieczenia chleba. Genialna sprawa, coraz lepszy wychodzi... Natomiast żeby udał się w piekarniku, jedną rzecz trzeba sobie powiedzieć jasno: to musi być dobry piekarnik, w jakimś starym i lekko nieszczelnym gazowym szkoda czasu. Poza tym dobre mieszanki gotowe można kupić na miejscu w Radzyniu, ale nie powiem gdzie, bo mnie Mario zdejmie za kryptoreklamę...
 
 
#2 Guest 2009-06-01 22:36
Pewnie ze w mlynie
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.