Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 12 sierpnia 2020 imieniny: Klara, Lech, Julian

Reklama

Rozkład jazdy autobusów Ogłoszenia Imprezy i wydarzenia Ceny paliw

Na skróty

Krajanka orzechowa

Anna Kowalczyk   
piątek, 13 lutego 2009 14:21

CIASTO

3 SZKL MĄKI
1 MARGARYNA
2 ŻÓŁTKA
1/2 SZKL. CUKRU PUDRU
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA


Z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 4 części, cienko rozwałkować na blaszkę i upiec a złoty kolor. Trzeba uważać bo placki są bardzo kruche.

 

MASA

1/2 L MLEKA
1/2 SZKL CUKRU
1 DUŻY BUDYŃ ŚMIETANKOWY
1 MARGARYNA KASIA
2 SZKL ORZESZKÓW ZIEMNYCH NIESOLONYCH
3/4 SZKL KAWY CAPPUCCINO ORZECHOWEJ
2 ŁYŻKI ŻELATYNY


Z mleka, cukru i budyniu i kawy cappuccino gotujemy masę, studzimy ją i rozkręcamy z margaryną. Następnie dodajemy zmielone orzeszki i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl gorącej wody, wszystko razem miksujemy.
Gotową masą przekładamy placki , na koniec polewamy polewą i posypujemy orzeszkami. Ciasto w smaku przypomina chałwę.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.