Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 27 kwietnia 2024 imieniny: Zyty, Teofila

Reklama

Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie serowym

Anna Kowalczyk   
sobota, 24 stycznia 2009 12:56

kurczak_sos_serowySKŁADNIKI

2 PIERSI KURCZAKA
SUSZONE POMIDORY W ZALEWIE (OK. 1/3 SŁOICZKA)
3-4 ZĄBKI CZOSNKU
PIEPRZ, SÓL, OLIWA, PRZYPRAWA DO KURCZAKA
1 SZKL. BULIONU DROBIOWEGO

 

SOS SEROWY

1/4 KOSTKI MASŁA
1 CZUBATA ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ
1/2 KOSTKI BULIONU WARZYWNEGO ROZPUSZCZONEGO W 1/3 SZKL. GORĄCEJ WODY


100ML ŚMIETANKI 30%
10 DKG ŻÓŁTEGO SERA PARMEZAN LUB BURSZTYN
SÓL, PIEPRZ BIAŁY

 

 

WYKONANIE

Pierś z kurczaka nacinamy w taki sposób, aby powstała nam kieszeń, oprószamy lekko przyprawami i nadziewamy suszonymi pomidorkami. Następnie obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Obsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem, dodajemy rozdrobniony czosnek i dusimy pod przykryciem ok. 30-40 min. W tym czasie sporządzamy sos serowy. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę - chwilkę smażymy (mąka powinna leciutko się zezłocić, tj. powstanie zasmażka stopnia I), następnie dodajemy gorący bulion warzywny i jeszcze chwilkę na wolniutkim ogniu smażymy, aby mąka straciła zapach surowizny. Następnie dodajemy śmietankę, starty żółty ser, doprawiamy do smaku i lekko podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania się. Gotową pierś wykładamy na talerz polewamy sosem serowym. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, surówką i warzywami z wody.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.