Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Mi przeszkadzało i na pewno pisałem o tym na tym portalu. O to właśnie chodzi nie "wchodźmy w buty "...
- yzzum - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
buteleczka 0.7 dla mnie, może być samogonik i ja też zajmę się KRUSem. w ramach tej akcji mogę za bu...
- Bycy - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
A poprzedni burmistrz ilu pracowników przyniósł w teczce ... jakoś nikomu to nie przeszkadzało
- kavika - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Nie to żebym konkretnie czepiał się tej pani, bo jej nie znam. Bardziej chodzi mi o "system". Pan An...
- yzzum - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Tez bym tak sobie myślał gdybym wiedział że na którekolwiek stanowisko taka osoba wygrała "otwarty" ...
- yzzum
Radzynianie na Kongresie Dyrektorów Szkół Zawodowych |
Małgorzata Tokarska | |||
czwartek, 27 września 2012 12:41 | |||
W dniach 20-21.09.2012 r. w Lublinie odbył się III Europejski Kongres Dyrektorów Szkół Zawodowych. Główną tematyką było kształcenie zawodowe w teorii i praktyce edukacyjnej wobec modyfikacji w systemie jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej. Gośćmi kongresu byli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Krajowego Ośrodka Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej, nad całością czuwał Lubelski Kurator Oświaty Pan Krzysztof Babisz. Jednym z punktów konferencji była prezentacja przysmaków regionalnych, którą przygotowało 15 szkół z województwa lubelskiego, w tym Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. Kongres obfitował w wiele ciekawych referatów i wykładów, które zostały wygłoszone przez znakomitych gości, m. in.: Pan Tadeusz Sławecki, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej przedstawił referat "Jak wdrażana reforma kształcenia zawodowego odmieni polskie szkoły zawodowe”, Prof. dr. hab. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia pokazał problem otyłości w wykładzie "Otyłość największym wyzwaniem dla zdrowia i edukacji XXI wieku” Uczestniczący w Kongresie dyrektor szkoły mgr inż. Zdzisław Janus oraz nauczyciele klas gastronomicznych: Małgorzata Tokarska, Elżbieta Stasiowska, Małgorzata Jakubiuk byli bardzo zadowoleni z obleganego stoiska na którym zaserwowano: tort hrabiny Potockiej, przysmak Szlubowskiego z kaczki, smalec Potockiego, rybę z Tyśmienicy, podlaską ochłodę, pierożki miłości, chleb staropolski. Do przygotowania potraw wykorzystano przepisy dawnej kuchni ziemi radzyńskiej oraz regionalne surowce. Największym powodzeniem po raz kolejny cieszył się tort hrabiny Potockiej.
|