Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Jezeli mowimy o firmie Plantwear to chyba przeciwko nim złozono grupowa sprawe o niewypłacanie wynag...
- radzyniak95 - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Mi przeszkadzało i na pewno pisałem o tym na tym portalu. O to właśnie chodzi nie "wchodźmy w buty "...
- yzzum - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
buteleczka 0.7 dla mnie, może być samogonik i ja też zajmę się KRUSem. w ramach tej akcji mogę za bu...
- Bycy - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
A poprzedni burmistrz ilu pracowników przyniósł w teczce ... jakoś nikomu to nie przeszkadzało
- kavika - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Nie to żebym konkretnie czepiał się tej pani, bo jej nie znam. Bardziej chodzi mi o "system". Pan An...
- yzzum
Gotowały "po branicku" |
Anna Michalak | |||
poniedziałek, 12 listopada 2012 19:52 | |||
W dniach 8-10 listopada Stowarzyszenie Ziemi Branickiej z Branicy Radzyńskiej Kolonii zorganizowało warsztaty kulinarne z zakresu kuchni tradycyjnej i regionalnej „Branickie smaki”. Głównym celem realizacji tego zadania była chęć podtrzymania tradycji i upowszechniania zwyczajów związanych z kuchnią tradycyjną i regionalną naszych dziadków oraz odtworzenie dawnych przepisów powstałych w wyniku działalności Koła Gospodyń Wiejskich, które działało niegdyś w Branicy (poczynając od ok. lat 40-tych). W warsztatach kulinarnych uczestniczyli mieszkańcy Branicy Radzyńskiej i sąsiednich miejscowości, a prowadzili je instruktorzy posiadający wiedzę teoretyczną i praktyczną w zawodach gastronomicznych, którzy przekazywali uczestnikom tajniki kuchni tradycyjnej. Łącznie przygotowano 9 potraw głównych oraz szereg przystawek, warsztaty zostały uzupełnione także o elementy sztuki dekorowania potraw, stołu czy składania serwetek. W przygotowywaniu potraw bazowano na przepisach pochodzących z książki Wandy Żebrowskiej - Kacprzakowej „Książka Gospodyni Wiejskiej”, wydanej w 1936 r., z której korzystały niegdyś członkinie miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich. Powstałe potrawy to m.in.:
Warsztaty zakończyły się degustacją oraz wspólnym spotkaniem integracyjnym uczestników. Warsztaty zostały sfinansowane przez Gminę Radzyń Podlaski w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu upowszechniania kultury i dziedzictwa narodowego: aktywizacja i integracja mieszkańców wsi i promocja lokalnego środowiska. Swoją obecnością uczestników warsztatów zaszczycili: Wójt Gminy Radzyń Podlaski - Pan Wiesław Mazurek z małżonką oraz Radny Rady Gminy Radzyń Podlaski
|
Komentarze