Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 29 kwietnia 2024 imieniny: Piotra, Roberta

Słodkie karnawałowe szaleństwo w ZSP

Michał Maliszewski   
piątek, 28 lutego 2014 08:00

Uczennica ze swoim ciastem24 przepięknie udekorowane ciasta i torty ocenianie przez liczną komisję – tak właśnie wyglądał konkurs wypieków w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych imienia Jana Pawła II. Mieliśmy okazję spróbować prawie wszystkich ciast, więc piszemy tę relację z ogromną przyjemnością, gdyż na samą myśl robi się znów słodko w ustach.

Uczniowie klasy gastronomicznej pokazali, że nauka nie idzie w las – na sam widok ich prac ciekła ślinka, a po spróbowaniu zdecydowanie stwierdzimy, że ten konkurs był strzałem w dziesiątkę. Uczniowie przygotowujący wypieki podzielili się na składy dwu lub trzy osobowe. Przed komisją składającą się z nauczycieli placówki stanęło duże wyzwanie – z 24 przepięknie udekorowanych i równie dobrze smakujących ciast wybrać te trzy najlepsze. Uczestnicy konkursu musieli przede wszystkim wykonać ładnie przyozdobione ciasto lub tort o jak najlepszych walorach smakowych, przedstawić je i omówić proces tworzenia.

Wydarzenie otworzył dyrektor Zdzisław Janus, który przypomniał historię placówki -  Nasza szkoła powstała 1942 roku w czasie drugiej wojny światowej. Założył ją inżynier Mańkowski, który utworzył zawody techniczne m.in. ślusarz, kowal, stolarz, kołodziej. Przez wiele lat były tu tylko te kierunki, a później, kiedy ja zostałem dyrektorem zacząłem trochę „mieszać” – tworzyłem różne zawody, w zależności od tego, jaki były potrzeby na rynku, a w szczególności chciałem stworzyć takie kierunki, by przyciągnąć do nauki dziewczęta. Gdy zacząłem pracę w szkole praktycznie byli sami chłopcy. 21 lat temu utworzyłem klasę kucharską – mówił dyrektor otwierając wydarzenie.

W komisji oceniającej zasiedli: wicedyrektor Barbara Zaniewicz, Anna Gryta, Małgorzata Więcławska, Mariusz Antol, Marzena Kałuszyńska, Marek Paszkowski oraz Klaudia Karpowicz i Artur Korólczyk.

Po prezentacji oraz konsumpcji ciast przez jury wyniki wygłosił przewodniczący komisji Marek Paszkowski – Na początek chce wam pogratulować inwencji, pomysłów, a przede wszystkim mam do Was wieki szacunek, że czegoś Wam się chce - to jest budujące. Mimo, że w komisji wszyscy jesteśmy nauczycielami i na co dzień oceniamy, to jednak jest to wyzwanie nie z tej ziemi. Uwierzcie mi, że dyskusja była zażarta – mówił przewodniczący.

Pierwsze miejsce zdobyła „Zakręcona rozkosz truskawkowa” autorstwa Przemysława Kani i Rafała Korszniewicza. Na drugim miejscu uplasowały się Klaudia Przybysz, Anna Orłowska oraz Kinga Sałata ciastem o nazwie „Cappuccino” . Na trzecim miejscu znalazł się Paweł Świć z wypiekiem nazwanym „Brzoskwiniowy przekładaniec”. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali wyróżnieni upominkami za udział w konkursie.

Na zakończenie głos zabrała Anna Matysiak, nauczycielka zawodu – Serdecznie dziękujemy młodzieży, która zechciała wziąć udział w naszym konkursie. Dziękujemy również dyrekcji, która zaszczyciła nas swoim udziałem – mówiła.

Pomysłodawcami oraz organizatorami konkursu byli nauczyciele zawodu: Anna Matejek, Anna Matysiak oraz Agnieszka Śledź.

Zachęcamy do obejrzenia naszej galerii zdjęć, by przynajmniej nacieszyć wzrok różnorodnymi wypiekami, jakie przygotowała młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych.

140228-tlustyczw-001140228-tlustyczw-002140228-tlustyczw-003140228-tlustyczw-004140228-tlustyczw-005140228-tlustyczw-006140228-tlustyczw-007140228-tlustyczw-008140228-tlustyczw-009140228-tlustyczw-011140228-tlustyczw-012140228-tlustyczw-013140228-tlustyczw-014140228-tlustyczw-015140228-tlustyczw-016140228-tlustyczw-017140228-tlustyczw-018140228-tlustyczw-019140228-tlustyczw-020140228-tlustyczw-021140228-tlustyczw-022140228-tlustyczw-023140228-tlustyczw-024140228-tlustyczw-025140228-tlustyczw-026140228-tlustyczw-027140228-tlustyczw-028140228-tlustyczw-029140228-tlustyczw-030140228-tlustyczw-031140228-tlustyczw-032140228-tlustyczw-034140228-tlustyczw-035140228-tlustyczw-036140228-tlustyczw-037140228-tlustyczw-038140228-tlustyczw-039140228-tlustyczw-040140228-tlustyczw-041140228-tlustyczw-042140228-tlustyczw-043140228-tlustyczw-044140228-tlustyczw-045140228-tlustyczw-046140228-tlustyczw-047140228-tlustyczw-048140228-tlustyczw-049140228-tlustyczw-050140228-tlustyczw-051140228-tlustyczw-052140228-tlustyczw-053140228-tlustyczw-054140228-tlustyczw-055140228-tlustyczw-056140228-tlustyczw-057140228-tlustyczw-058140228-tlustyczw-059140228-tlustyczw-060140228-tlustyczw-061140228-tlustyczw-062140228-tlustyczw-063140228-tlustyczw-064140228-tlustyczw-065140228-tlustyczw-066140228-tlustyczw-067140228-tlustyczw-068140228-tlustyczw-069140228-tlustyczw-070140228-tlustyczw-071140228-tlustyczw-072140228-tlustyczw-073140228-tlustyczw-074140228-tlustyczw-075140228-tlustyczw-076140228-tlustyczw-077140228-tlustyczw-078140228-tlustyczw-079140228-tlustyczw-080140228-tlustyczw-081140228-tlustyczw-082140228-tlustyczw-083140228-tlustyczw-084140228-tlustyczw-085140228-tlustyczw-086140228-tlustyczw-087140228-tlustyczw-088140228-tlustyczw-089140228-tlustyczw-090140228-tlustyczw-091140228-tlustyczw-092140228-tlustyczw-093140228-tlustyczw-094140228-tlustyczw-095140228-tlustyczw-096140228-tlustyczw-097140228-tlustyczw-098140228-tlustyczw-099140228-tlustyczw-100140228-tlustyczw-101140228-tlustyczw-102140228-tlustyczw-103140228-tlustyczw-104140228-tlustyczw-105140228-tlustyczw-106140228-tlustyczw-107140228-tlustyczw-108140228-tlustyczw-109140228-tlustyczw-110140228-tlustyczw-111140228-tlustyczw-112140228-tlustyczw-113140228-tlustyczw-114140228-tlustyczw-115140228-tlustyczw-116140228-tlustyczw-117140228-tlustyczw-118140228-tlustyczw-119140228-tlustyczw-120140228-tlustyczw-121140228-tlustyczw-122140228-tlustyczw-123140228-tlustyczw-124140228-tlustyczw-125140228-tlustyczw-126140228-tlustyczw-127140228-tlustyczw-128140228-tlustyczw-129140228-tlustyczw-130140228-tlustyczw-131140228-tlustyczw-132140228-tlustyczw-133140228-tlustyczw-134140228-tlustyczw-135140228-tlustyczw-136140228-tlustyczw-137140228-tlustyczw-138140228-tlustyczw-139140228-tlustyczw-140140228-tlustyczw-141140228-tlustyczw-142140228-tlustyczw-143140228-tlustyczw-144140228-tlustyczw-145140228-tlustyczw-146140228-tlustyczw-147140228-tlustyczw-148140228-tlustyczw-149140228-tlustyczw-150140228-tlustyczw-151140228-tlustyczw-152140228-tlustyczw-153140228-tlustyczw-154140228-tlustyczw-155140228-tlustyczw-156

 

Komentarze  

 
#1 RE: Słodkie karnawałowe szaleństwo w ZSPluisa 2014-02-28 16:46
mmm...przydałby sie teraz przepisy na te pyszności:)
 
 
#2 SlodkosciAttenzione 2014-02-28 19:19
Zdjecie nr 20 i 56 bardzo ladne ;) a szczegolnie ta blond dziewczyna ;p

mala poprawka . 57* ;D
 
 
#3 ;-)GEORGE1984 2014-02-28 21:41
Jeżyk z blondyneczką ;-)
Miło zobaczyć nadal uczących Profesorów!
Pozdrawiam!
 
 
#4 ciastap. Nikt 2014-02-28 23:16
Torcik cappuccino miło spojrzeć że ktoś się bawi czekoladą. Pytanie bo nie dojrzałem czyje to ciasto było może kogoś po praktykach w tercecie hihihihi :-)

Znalazłem przepraszam Ps. Kinga widzę jak dobrze pamiętam praktyki miałaś w tercecie bo te czekoladowe ażury na foli są świetne dla mnie to że ktoś robi dekorację cukierniczą ręcznie jest tylko przykładem że rękodzieło jest najlepsze GRATULACJE :lol:
 
 
#5 ciastaametyst 2014-02-28 23:43
dziękuje;) to bardzo miłe że jest to docenione;)
 
 
#6 ciastaametyst 2014-02-28 23:50
tak , zgadza się miałam praktyki w Tercecie:) które miło wspominam ponieważ bardzo dużo się tam nauczyłam.:)
 
 
#7 kryteria ocenyradzyniak13 2014-03-01 21:19
Czy komisja oceniała wygląd ciast (co mogą sugerować zdjęcia) czy też walory smakowe( chyba naistotniejsze)?
 
 
#8 ***mkomnb 2014-03-02 01:38
Darmowa wyzerka dla nauczycieli.
 
 
#9 do mkomnbNeta 2014-03-02 11:08
Było zostać nauczycielem zawodu to też miałbyś "darmową wyżerkę" i żeby nie użyć mocniejszych słów to powiem tylko tyle, że Twój komentarz jest żałosny i prymitywny.
 
 
#10 kryteriaametyst 2014-03-02 15:26
Punkty były przyznawane w kategoriach : smak , wygląd, prezentacja.
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Audi a4 b7 1.8T LPG
środa, 17 kwietnia 2024
noimage
betoniarka 250l
poniedziałek, 22 kwietnia 2024