Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 19 maja 2024 imieniny: Mikołaja, Piotra

Kompostowniki, co to jest i czy warto zakładać?

Piotr Tarnowski – Podinspektor Wydziału Zarządzania Mieniem Komunalnym   
sobota, 13 czerwca 2015 07:00

KompostownikKompostowanie to ekologiczny, tani i prosty sposób pozbycia się odpadów tzw. biodegradowalnych (resztek jedzenia, skoszonej trawy itd.).

Odpady kuchenne umieszcza się w drewnianym lub plastikowym kompostowniku, a po ok. roku zmieniaja się one w czysty, żyzny nawóz. Nawóz, który otrzymujemy wyglądem przypomina czarną ziemię o przyjemnym zapachu. Kompostowniki nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu, mogą zatem zostać umieszczone przy domu lub ogrodze.

CO KOMPOSTUJEMY?

1.Resztki warzyw i owoców, obierki, skorupki jaj;

2. Skoszona trawa;

3. Fusy z herbaty i kawy (torebki ekspresowe, filtry po kawie);

4. Nadziemne części chwastów, resztki roślin;

5. Ziemia z doniczek;

6. Liście i gałązki z drzew (cieńsze niż 2 cm)

CZEGO NIE WRZUCAMY?

1. Kości;

2. Mięso;

3. Spleśniałe resztki owoców i warzyw;

4. Korzenie chwastów;

5. Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego;

Jak założyć kompostownik w ogrodzie? To proste, sprawdź poniżej!

1.      Kompostownik należy założyć między wiosną, a jesienią przy dodatnich temperaturach. Możemy go kupić w sklepie np. ogrodniczym lub wykonać go sami z desek;

2.      Umieszczamy go w zacienionym, cichym miejscu, żeby uniknąć wysuszania kompostu;

3.      Na dnie układamy 20- centymetrową warstwę połamanych gałęzi, tworząc warstwę drenażową;

4.      Następną warstwę stanowi ziemia ogrodowa lub zeszłoroczny kompost;

5.      Kolejne warstwy tworzymy z odpadów, przekładanych warstwami ziemi;

6.      Aby proces kompostowania przebiegał poprawnie, należy raz na dwa miesiące przemieszać kompost z wyjątkiem dolnej, najniższej warstwy. Jeśli kompost jest zbyt suchy, należy podlewać go wodą;

7.      Jeśli chcemy przyspieszyć przemianę w żyzny nawóz, możemy dodawać zeszłoroczny kompost lub zebrane dżdżownice;

8.      Ostatni etap to zebranie żyznego nawozu z kompostownika po 9-12 miesiącach. Kompost wyglądem będzie przypominał czarną ziemię o przyjaznym zapachu.

Pamiętajmy, żeby nie kompostować przetworzonej żywności. Taki proceder zawsze przyciąga gryzonie, w tym szczury.

Jak założyć

Żywność przetworzoną i wszystkie te odpady organiczne, których nie wrzucamy do przydomowego kompostownika, oddajemy jako odpady biodegradowalne. PUK odpady te zawiezie do Zakładu Zagospodarowania Odpadami Komunalnymi w Adamkach, gdzie zostaną profesjonalnie skompostowane i wykorzystane.

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Do wynajecia lokal
niedziela, 19 maja 2024
noimage
Praca w Gospodarstwie Rolnym
wtorek, 07 maja 2024
noimage
Elewacje, remonty wykończenia
niedziela, 12 maja 2024