Radzyń Podlaski - Nasze miasto z dobrej strony! Mamy 19 maja 2024 imieniny: Mikołaja, Piotra

Spomlek otworzył bramy dla gości

Mariusz Szczygieł   
wtorek, 16 czerwca 2015 07:00

DegustacjaNa co dzień strzegący bacznie serowarskich tajemnic, w ostanią sobotę 13 czerwca, Spomlek otworzył swoje bramy dla ciekawskich.

Jak powstaje ser i skąd się biorą w nim dziury? Ile mleka jest w radzyńskim serze? Ile procent tłuszczu ma Radamer? Na te i wiele innych pytań odpowiadali gościom w trakcie dni otwartych radzyńscy serowarzy.

Wiedzieliście, że na 1 kg prawdziwego żółtego sera potrzeba aż 10 litrów mleka? A na Radamer, Bursztyn, czy Rubin - te długodojrzewające, najsmaczniejsze w Polsce sery - potrzeba litrów 15? My do tej pory nie... 

W sobotę, kolejny już raz, mieliśmy okazję odwiedzić nasz radzyńską, serową skarbnicę. Posłuchaliśmy serowych opowieści, posmakowaliśmy spomlekowskich specjałów i na własne oczy zobaczyliśmy, ile czasu i uczucia trzeba, aby powstał wielki, serowy krążek.

Nie byliście? Obejrzyjcie nasze zdjęcia i żałujcie...

Warning: No images in given directory. Please check the directory!

Debug: given directory - https://iledzisiaj.pl/images/stories/aktualnosci-15/150613-spomlek

 

Komentarze  

 
#1 10 litrówSucharek 2015-06-16 07:56


http://10litrow.pl/
 

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Nie masz jeszcze swojego konta? Zarejestruj się.

noimage
Zakupie Betoniarkę
czwartek, 09 maja 2024
Skuter
Skuter
czwartek, 09 maja 2024
noimage
Praca przy elewacji
poniedziałek, 13 maja 2024