Już niedługo
Zobacz wszystkie
Reklama
Komentarze
- Policjanci zapraszają na Dzień Otwarty w radzyński...
mogą popełnić przestępstwo i dokonać donosu na samego siebie. Wtedy też będzie oprowadzony po komend...
- pioter - Policjanci zapraszają na Dzień Otwarty w radzyński...
Co z dorosłymi , którzy pracują ?
- falconetti - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
nie pisz czegoś o czym nie masz pojecia.Robert mazurek nie chodził do technikum rybackiego w kocku!Z...
- bro51 - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Każdego dnia na stole 0.7 lytra takiego 70% eliksiru i ZUS poprowadzę lepiej niż spec Tomasz Stephan...
- Bycy - Anna Szymala nowym kierownikiem KRUS
Jezeli mowimy o firmie Plantwear to chyba przeciwko nim złozono grupowa sprawe o niewypłacanie wynag...
- radzyniak95
Sukces uczniów ZSP w konkursie „Lubelskie smaki” |
Michał Maliszewski | |||
środa, 24 czerwca 2015 07:00 | |||
Do udziału w tegorocznej XII edycji konkursu „Lubelskie smaki”, który odbył się 19 czerwca na Zamku Lubelskim zakwalifikowały się aż trzy zespoły dwuosobowe uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim: Paulina Zdziennicka i Paweł Jabłoński (kl. III tfg), Klaudia Burczaniuk i Iwona Hukaluk (kl. II tg) oraz Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk (kl. II tg). Uczniowie w ciągu 90 minut musieli przygotować po 6 porcji przystawki oraz dania głównego, opartych na produktach regionalnej kuchni: wątróbce drobiowej, serze białym i truskawkach oraz pstrągu, kapuście białej i boczniakach. Ich kulinarne efekty oceniało profesjonalne jury w składzie: dr Josef Sadkiewicz - Euro-Toques Polska, Artur Świeżewski - Klub Szefów Kuchni, Kevin J. Aiston - autor książki „Kevin sam w... kuchni", Ivo Violante - Restauracja IVO (uczestnik programu Top Chef), Adam Kowalewski - Euro-Toques Polska, finalista I edycji Top Chef. Uczniowie ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim przygotowali: wątróbkę drobiową w szynce szwarcwaldzkiej z musem serowo-truskawkowym, baton z pstrąga z salsą z kapusty, boczniaków i pomidorów, wyborną wątróbkę drobiową z białym serem czereśniowym pod truskawkową pierzynką, „Przysmak Lipińskiego z Pstrąga” - filet z pstrąga w orzechach na modrej kapuście z kminkiem, blanszowaną komosą i grillowanymi boczniakami, grillowaną wątróbkę drobiową z nutą SERdeczności oraz gołąbki z Doliny Tyśmienicy. Za przygotowanie tych popisowych dań wszystkie trzy drużyny zajęły miejsca na podium: drugie, trzecie i czwarte. Uczniów do konkursu przygotowywali nauczyciele praktycznej nauki zawodu: Agnieszka Śledź i Jacek Michalak. Organizatorem konkursu „Lubelskie Smaki 2015" jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, a partnerem merytorycznym Stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Głównym celem konkursu jest promocja kuchni regionu lubelskiego poprzez niezwykłe, a często zapomniane potrawy i smaki. Warning: No images in given directory. Please check the directory!
|